#9 AKO NA TO: Výber mzdového systému

Spracovanie miezd už dávno nie je záležitosťou manuálnych výpočtov v tabuľkách. Náročná práca mzdára si vyžaduje poročilé znalosti v problematike miezd a tie najaktuálnejšie poznatky z oblasti mzdovej legislatívy. Skvelým pomocníkom je kvalitný softvér, ktorý ušetrí množstvo starostí, času a podrží aj v prípade často sa meniacej legislatívy.

Na čo sa pozerať pri výbere mzdového systému?

Aktuálnosť a spoľahlivosť

Úlohou mzdového účtovníka je ovládanie aktuálnej mzdovej legislatívy a zákonov, ktoré majú dopad na odmeňovanie zamestnancov. Pri množstve a rýchlosti legislatívnych zmien je veľmi náročné ustriehnuť ich  platnosť, účinnosť a následné správne použitie. Spoľahlivý mzdový systém dokáže odbúrať časový stres a neistotu zapracovania aktuálnej legislatívy.  Včasné, kvalitné a plnohodnotné legislatívne aktualizácie musia byť samozrejmosťou. Ďalšia podstatná súčasť dobrého mzdového softvéru je ukrytá v nastaveniach, ktoré vždy upozornia na nesprávne zadané údaje.

Podpora

Nenahraditeľným faktorom pri výbere mzdového systému je jeho podpora. Online telefonickú podporu určite oceníte tak v čase, keď je potrebné sa poradiť, o to viac v čase, keď je potrebné rýchlo vyriešiť vzniknutú komplikáciu. Nekupujete preto len jednorazový systém, ale komplexnú starostlivosť ako je . HOTLINE, či možnosť bezpečnej komunikácie cez podporné aplikácie.

Výhodou sú aj praktické školenia. V prípade, že k vám nastúpi nová mzdárka, alebo si len potrebujete svojich súčasných zamestnancov preškoliť, školenia Vám poskytnú rýchlu pomocnú ruku, aby ste mohli bez problémov fungovať ďalej. Dôležitou službou sú aj školenia na mieru, s možnosťou vlastného výberu oblasti, ktorej sa chcete venovať.

Prepojiteľnosť

Väčšina mzdových systémov poskytuje prepojenie priamo s personalistikou a evidenciou zamestnancov. Vďaka tomu môžete mať kompletnú evidenciu o zamestnancovi v jedinom systéme a základné údaje nie je potrebné zadávať viackrát. Takáto prepojiteľnosť je neoceniteľná najmä pri nástupe a výstupe zamestnanca, ale aj pri každodenných reportoch.

Nie každý mzdový systém je však prepojiteľný s dochádzkovým systémom. Ak ste v štádiu výberu nového softvéru, je dobré myslieť aj na túto možnosť. Vďaka prepojeniu s dochádzkovým systémom viete vaše procesy zefektívniť hneď niekoľkokrát. Odpracovaný časový fond, schválené neprítomnosti ako sú návšteva lekára, OČR, dovolenka a pod., je možné automaticky preklopiť a zohľadniť pri prepočte miezd.

Ak je mzdový systém súčasťou komplexného HR informačného systému, máte prakticky vyhraté. Rozsiahla funkcionalita, prepojiteľnosť zadaných údajov, automatické upozorňovanie na dôležité termíny a mnoho ďalších možností Vám poskytnú vysoko efektívny pracovný nástroj nielen pre Vašu mzdárku, ale aj pre celé oddelenie HR.

Flexibilita

Zriadenie spoločnosti, rôzne kolektívne zmluvy  či špecifické interné úpravy vplývajúce na mzdu zamestnanca si vyžadujú individuálne nastavenie mzdového softvéru. Pri výbere systému je dobré myslieť aj na to, či vám postačí štandardné - vopred navrhnuté riešenie, alebo potrebujete systém, ktorý sa prispôsobí Vašim požiadavkám.

Mzdová evidencia a exporty

Ku spracovaniu miezd nevyhnutne patrí aj mzdová evidencia. Mzdový softvér, ktorý dokáže generovať predvyplnené tlačivá ušetrí množstvo času. Taktiež máte o starosť menej, ak máte v ponuke možností export konkrétnych tlačív pre sociálnu a zdravotnú poisťovňu, ktoré sa už jednoducho naimportujú v e-pobočkách.


Online alebo offline?

Tu prechádzame k ďalším možnostiam, a to či si vybrať softvér, ktorý funguje offline s potrebou inštalácie na konkrétny počítač tzv. “krabicové riešenie“, alebo modernejšie cloudové riešenie, ktoré nie je viazané na konkrétnu pracovnú stanicu, no potrebujete k nemu internet.

Desktopové krabicové riešenia tu boli ako prvé a fungujú už celé desaťročia. Ich funkcionalita vie byť vďaka tomu omnoho ďalej, avšak výpočtový výkon je len taký rýchly aký rýchly a zdatný je počítač vášho mzdára. Taktiež musí mať váš mzdový účtovník aspoň minimálne technické zručnosti, prípadne dostupného IT technika, ktorý Vám bude inštalovať pravidelné aktualizácie.

Cloudové riešenie so sebou prináša množstvo výhod. Od slobody použitia akéhokoľvek zariadenia až po bezstarostnosť v oblasti inštalácie aktualizácií. Nemusíte myslieť na to, že váš softvér je potrebné aktualizovať a zálohovať, pri cloudovom riešení prebiehajú aktualizácie a zálohy automaticky.

V našom portfóliu nájdete ako desktopové tak i cloudové riešenie. Zástupca desktopového riešenia je HUMAN, ktorý patrí medzi špičku personálnych a mzdových softvérov na Slovenskom trhu.

Cloudovým online riešením je Humanet. Predstavuje moderný variant viac ako len mzdového systému, ktorý vás upúta nielen svojím dizajnom, ale aj cenou. V prípade Humanetu nemusíte platiť za licenciu a vaša cena sa odvíja len od počtu spracovávaných osobných čísel. Ak hľadáte cenovo nenáročné a kvalitné riešenie,vyskúšajte Humanet.

Bezpečnosť

Nemenej dôležitým faktorom pri výbere mzdového systému je bezpečnosť dát. V dnešnej dobe platného nariadenia GDPR je nutné viac ako kedykoľvek predtým chrániť akékoľvek osobné údaje a v prípade mzdového systému ide o osobné dáta najcitlivejšieho charakteru. Váš softvér by mal byť spoľahlivý aj v tomto smere a zabrániť akémukoľvek úniku.

Naše systémy sú dostatočne chránené. V prípade desktopového riešenia je ochrana zabezpečená jedinečným prihlásením každého užívateľa pristupujúceho do systému. Jednotlivé časti systému môžu byť sprístupnené len vybraným osobám v rámci spoločnosti.

V prípade online riešenia zabezpečujeme ochranu šifrovaním a dvojstupňovým zabezpečením.

Z hľadiska bezpečnosti existuje aj možnosť využitia online cloudového systému v rámci osobitnej lokálnej korporátnej siete, ktorá nie je prístupná z internetu. Tieto možnosti sú však vysoko individuálne a preto prinášajú aj zvýšené náklady.


Cena

Cena jednotlivých softvérov sa môže značne líšiť. Pri vzájomnom porovnávaní je však dobré zvážiť ostatné výhody. Oplatí sa uvažovať v spojitosti s veľkosťou vašej spoločnosti a víziou  jej možného rastu do budúcnosti. Iné potreby má malý startup a iné veľká nadnárodná spoločnosť.

Aké sú ďalšie možnosti?

Ak si stále lámete hlavu nad výberom správneho softvéru, existuje riešenie, ktoré vás oslobodí od značnej časti starostí so mzdami. Služba outsourcingu je tu pre každého, kto nemá kapacity na spracovávanie miezd vo vlastnej réžii, alebo chce prenechať spracovanie odborníkom a venovať sa naplno svojmu podnikaniu.

V prípade výberu outsourcingu miezd našou spoločnosťou automaticky preberáme plnú zodpovednosť za ich spracovanie. Zároveň môžete vďaka nášmu online systému Humanet využiť možnosť prístupu do databázy so spracovávanými mzdami vašej spoločnosti.

Výber či výmena mzdového systému nie je jednoduchá záležitosť. Správny výber však pozitívne ovplyvní a zjednoduší celkový chod vašej spoločnosti.