Na decembrovom stretnutí sme diskutovali najmä o projektoch, ktoré reálne pomáhajú udržať zamestnancov zdravých a v čo najlepšej kondícii. Pre väčšinu z nás je zdravie to najdôležitejšie, čo máme, ale často a príliš ľahko naň zabúdame. Aj preto Pavol a jeho tím pred niekoľkými rokmi rozbehli projekt Zdravá firma roka, aby jednak našli pozitívne príklady, ale najmä inšpirovali čo najviac firiem a samotných zamestnancov.

Koľko stojí choroba?

Koľko stojí choroba, ale koho? Zamestnanca, firmu, štát, zdravotnú poisťovňu alebo rodinu? Podľa prieskumu, ktorý sa robil medzi zamestnancami v USA je priemerná „cena“ chrípky €600 pre firmu - pričom pri prieskume boli započítané nielen priame náklady, ale aj dodatočné náklady spojené s hľadaním dočasnej náhrady, ušlé príležitosti, omeškania a pod.

Presentizmus vs. absenterizmus

Veľa zamestnávateľov podceňuje choroby, ktoré zamestnanec presedí v práci. Nielenže riskuje nakazenie a ochorenie ďalších zamestnancov, ale chorý zamestnanec nikdy nedosiahne plný výkon. Často ani polovičný. Väčšinou čas v práci len presedí bez pridanej hodnoty. Tento model, ktorý Pavol nazýval presenterizmus nie je výhodný ani pre jednu stranu. Zamestnanec sa dlhšie lieči a zároveň dlhšie neposkytuje plný výkon.

Čo s tým a ako na to?

Väčšina zamestnávateľov dnes vie len to, že zamestnanec odišiel na PN, ale nie s akou chorobou. Pričom bez tejto informácie nie je možné systematicky zlepšovať prostredie a zdravotnú situáciu vo firme. Preto je otvorená komunikácia a zapojenie ľudí kľúčové pre naštartovanie projektov v tejto oblasti.

Ideálne je začať projektom, ktorý pomôže čo najviac ľuďom. Nezačínajte drahými projektmi, ale účinnými a jednoduchými, napr pitný režim, zdravá a vyvážená strava v jedální a pod. Jednak tým oslovíte čo najviac ľudí a zároveň získate pozitívny ohlas.

Na čo sa zamerať?

Základnými oblasťami, ktoré Pavol odporúčať riešiť vo firme sú:

  • Vyvážená strava a pitný režim - ideálne ako prvý krok, keďže je relatívne jednoduché ho vyriešiť a často pomôže všetkým zamestnancom naraz. Začnite výberom vhodného dodávateľa stravy. Stravy, ktorá je vyvážená a primeraná pracovnému výkonu.
  • Rovnomerný pohyb - dôležitý nie je len pri sedavých zamestnaniach, ale najmä výrobe, kde sa často zabúda na jednostrannú či monotónnu záťaž. Preto je vhodné občas zmeniť náplň práce, aby sa telo lepšie rozhýbalo. Pri sedavom zamestnaní je vhodné si každú hodinu či dve urobiť krátku pauzu.
  • Psychická pohoda
  • Prevencia zdravotných problémov - samozrejmosťou sú pravidelné lekárske prehliadky, ale je možné ísť aj ďalej. Najlepšou formou je vzdelávanie - zorganizovať zamestnancom stretnutia so skúsenými lekármi, fyzioterapeutmi, výživovými poradcami a ďalšími odborníkmi.

Zo štatistík vyplýva, že vo výrobných firmách sa najčastejšie vyskytujú kožné a pohybové ochorenia. V nevýrobných onkologické a v open space-och respiračné. Aj toto môže byť vodítkom, na čo sa vo vašej firme zamerať.

Ako ďalej?

Veľa inšpirácie a užitočných informácií nájdete na webe súťaže Zdravá firma roka, ktorej je Pavol spoluorganizátor.