Ľudský kapitál, rovnako ako mnoho iných dôležitých faktorov v podnikaní, má priamy dopad na fungovanie a prosperitu firmy. Preto je nevyhnutné, aby celý proces riadenia ľudských zdrojov prebiehal čo najefektívnejšie a teda s využitím spektra výhod, ktoré nám ponúka dnešná informačná doba. V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili niekoľko inšpiratívnych riešení, ktorými aj vaša spoločnosť môže získať konkurenčnú výhodu a zaradiť sa tak medzi firmy, ktoré využívajú technologický pokrok naplno. V článku sa dozviete bližšie informácie o dostupných riešeniach, o ich výhodách, ale aj o možných obavách, ktoré prirodzene prichádzajú s každým pokrokom.

Čo môžem očakávať od cloudového riešenia pre RĽZ?

Mnoho ľudí sa stále pridržiava tradičných metód, a to na rôznych úrovniach svojich podnikateľských aktivít. Niektorí sa bránia pokroku kvôli obavám z neznámeho, iní jednoducho nechcú meniť svoje zvyklosti alebo si predstavujú prechod k modernizácii príliš komplikovane.

Moderné riešenia, online nástroje a systémy, ktoré sú dnes bežne dostupné, môžu však výrazne zefektívniť podnikanie a zjednodušiť administratívne procesy s ním spojené. Jednou z nesporných výhod online informačných systémov je možnosť viesť všetky agendy vášho podnikania na jednom mieste. Toto vám umožní pristupovať k firemným údajom nech ste kdekoľvek. Jedinou podmienkou je pripojenie na internet a ľubovoľné zariadenie s internetovým prehliadačom ako napríklad smartfón či tablet. Už nemusíte byť odkázaný na konkrétny počítač, v ktorom máte uložené dáta a bez ktorého k nim nemáte prístup. Cloudové riešenie vám poskytne skutočnú slobodu v prístupe k vašim údajom, ktoré budete mať prakticky stále so sebou a je plnohodnotnou náhradou klasickej desktopovej verzie softvéru.

.

Technologické riešenia, ktoré dokážu pomôcť

Softvér založený na cloudovom riešení vám pomôže v mnohých situáciách. Ako sme už spomenuli vyššie, je schopný pracovať nezávisle na zariadení, ktoré práve používate, pričom všetky dáta sa externe ukladajú na vzdialené úložisko. Vo väčšine cloudových riešení sú zálohovania dát ako aj aktualizácie systému vykonávané automaticky, a tak pracujete vždy s aktuálnou verziou. Tieto aktualizácie sú vydávané okrem zlepšenia funkcionality systému aj v dôsledku legislatívnych zmien. To znamená, že nemusíte byť neustále v pozore a sledovať každú jednu zmenu, ktorá by sa vás mohla týkať. Nechajte to na systém, ktorý je schopný to spraviť za vás.

Automatické zálohovanie dát predstavuje výhodu z hľadiska bezpečnosti. Predstavte si situáciu, v ktorej všetky úkony spojené s riadením ľudských zdrojov zaznamenávate do toho istého počítača. V lepšom prípade si dáta externe zálohujete a v okamihu, kedy dôjde k poruche zariadenia ste schopný obnoviť dáta zo zálohy. Avšak ak dáta nezálohujete pravidelne a pracovnú stanicu už nie je možné opraviť, prichádzate o dôležité údaje, ku ktorým sa pravdepodobne už nikdy nedostanete. Cloudové riešenie vám vkladá do rúk možnosť pripojiť sa do systému prostredníctvom iného zariadenia, kde nájdete všetky vaše dáta opäť pokope. Kvalitné cloudové riešenia navyše uchovávajú zálohy v odlišnom dátovom centre ako je prevádzkovaný samotný softvér, čím významne minimalizujú riziko straty dát.

Medzi niektoré z ďalších užitočných funkcionalít cloudových riešení v oblasti ľudských zdrojov patrí napríklad zadávanie požiadaviek zamestnancov na diaľku. V prípade, že zamestnanec náhle ochorie alebo chce zažiadať o dovolenku, už nemusí chodiť na personálne oddelenie alebo za svojim manažérom osobne. Dokáže to vybaviť online prostredníctvom svojho telefónu. Táto požiadavka sa automaticky objaví nadriadenému, ktorý má ihneď možnosť ju schváliť. Väčšina kvalitne vyvinutých softvérov pre agendu ľudských zdrojov je určitým spôsobom modifikovateľná, čo vám poskytne istú variabilitu vo vyskladaní si riešenia na mieru. Vo všeobecnosti už dnes poznáme systémy, ktoré ponúkajú rozšíriteľnosť o rôzne doplnkové moduly, prostredníctvom ktorých sa vám podarí pokryť iba skutočné potreby vašej spoločnosti. Od náboru zamestnancov cez komplexnú administratívu, spracovanie miezd, evidenciu a riadenie vnútropodnikových aktivít, vzdelávanie a hodnotenie, až po úkony potrebné pre korektné ukončenie pracovného pomeru.

Sú cloudové riešenia bezpečné?

Najčastejšie sa vyskytujúca obava z cloudových riešení sa týka bezpečnosti dát. Ľudia majú častokrát pocit, že uchovávanie dát vo svojom počítači je bezpečnejšie a nikto iný okrem oprávnených užívateľov k týmto dátam nemá prístup. To by teoreticky bola pravda v prípade, že by bol počítač zabezpečený heslom a nebol by pripojený k internetu. Avšak v bežnej praxi je takmer každý pracovný počítač pripojený k internetu a tým aj vystavený riziku zneužitia informácií, napríklad cez rôzne vírusy, ktoré sa môžu nepozorovane vkradnúť do vášho zariadenia. V prípade, že vaše heslá boli prelomené, častokrát si ani nemusíte všimnúť únik vašich dát.

Niekoľkonásobná ochrana v cloudovom riešení Vám pomôže zabezpečiť dáta dôkladnejšie. Okrem samotného prihlásenia sa do programu prostredníctvom mena a hesla môže byť potrebné zadanie ďalšieho kódu, ktorý dostanete do emailu alebo SMS. Taktiež Vás systém môže automaticky upozorniť na každé prihlásenie či podozrivú aktivitu.  K systému sa vždy pristupuje cez protokol HTTPS, ktorý zabezpečí šifrovanie prenášaných dát. To znamená, že keby sa k vašim dátam aj dostal niekto cudzí počas prenosu, sú mu úplne zbytočné, pretože sú pre neho nečitateľné. A teda cloudové riešenie má hneď niekoľko stupňov zabezpečenia, ktoré vám zaručia, že vaše dáta budú uchované rovnako bezpečne ako napríklad online profily v bankách. Okrem toho sa vaše dáta zálohujú niekoľkokrát denne na viaceré úložiská a sú nonstop monitorované. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že veľmi málo spoločností, ak vôbec nejaké, je schopných zabezpečiť takú úroveň fyzickej bezpečnosti ako profesionálne dátové centrum, v ktorých sú cloudové riešenia prevádzkované.

.

.

Je samozrejme na vás, pre ktoré z dostupných riešení sa rozhodnete, však každý spoľahlivý online softvér by mal zaručene poskytovať zabezpečenie vašich dát a prehľadné, intuitívne užívateľské rozhranie. Špičkové riešenia na trhu ponúkajú aj prepojiteľnosť s inými systémami, čím ste schopný zjednotiť všetky procesy, ktoré u vás prebiehajú a vytvoriť tak unikátny systém schopný obsiahnuť všetky vaše potreby. Najkomplexnejší systém pre online riadenie ľudských zdrojov na Slovensku je systém Humanet. Systém zastrešujúci mnoho funkcionalít, ktoré sme už načrtli v článku navyše obsahuje aj moduly pre vedenie podvojného účtovníctva. Tvorcovia tohto riešenia sú si zároveň plne vedomí benefitu prepojiteľnosti s inými systémami a preto aj systém Humanet ponúka túto možnosť.

Ak sa chcete dozvedieť viac, neváhajte a kontaktujte spoločnosť HOUR, ktorá je tvorcom riešenia prostredníctvom jej webových stránok www.hour.sk, www.humanet.sk. Humanet v cloude aktuálne využíva už niekoľko tisíc užívateľov.